Câte facturi la curent electric și gaze au fost întocmite greșit și când vor fi refăcute? Răspunsul Ministerului Energiei

Publicat: 02/02/2022, 13:37
Actualizat: 02/02/2022, 13:49

Secretarul de stat în Ministerul Energie Dan-Dragoș Drăgan a anunțat, miercuri, la debutul ședinței de Guvern, că peste 500.000 de facturi la energie electrică și gaze naturale au fost întocmite greșit și sunt în curs de a fi refăcute.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut, miercuri, reprezentatului Ministerului Energiei să comunice cele mai recente date disponibile, ținând cont de faptul că ne aflăm în a doua zi de când a intrat în vigoare și produce efecte Ordonanța de Urgență nr. 3/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, legată de plafonarea prețurilor la energie și gaze, respectiv măsurile care au fost luate la nivelul ministerului pentru implementarea acesteia și coordonarea cu ANRE în ceea ce privește recalcularea facturilor și transmiterea celor care au fost corectate și care sunt în conformitate cu consumul real.

Ce erori au fost identificate

„În urma controalelor care au fost defășurate la toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale, la sfârșitul săptămânii trecute au fost identificate 89.195 de facturi greșite, iar la nivelul energiei electrice, au fost identificate peste 450.000 de facturi greșite. În urma acestor controale efectuate de ANPC, s-a identificat nerespectarea clauzelor contractuale și aplicarea neadecvată a Ordonanței 118/2021, dispunându-se refacerea facturilor care au fost întocmite greșit”, a explicat secretarul de stat.

Dan-Dragoș Drăgan a spus că procesul este în desfășurare, peste jumătate dintre cele pentru energia electrică au fost refăcute, și urmează să primească datele următoare la sfârșitul săptămânii, exprimându-și convingerea că vor fi toate facturile greșite refăcute.

Secretarul de stat a apreciat că, prin noua OUG, în vigoare de la 1 februare, s-a urmărit ca impactul asupra sistemelor informatice pe care furnizorii le folosesc să fie minim. „Deci nu ne așteptăm la o problemă în acest sens, dar, pentru a evita acest lucru pe viitor, săptămâna viitoare au fost invitați toți furnizorii de gaze și energie electrică la Ministerul Energiei și vom discuta cu dânșii, domnul ministru Popescu va discuta cu dânșii și vom depune toate diligențele și măsurile necesare pentru a evita ce s-a întâmplat în ultima fază a procesului de compensare a facturilor pe lunile noiembrie și decembrie”, a spus Dan-Dragoș Drăgan.

Scheme de ajutor pentru marii consumatori de energie

Oficialul de la Ministrul Energiei a detaliat, tot la solicitarea premierului, și modificările la schemele de ajutor pentru consumatori non casnici de energie.

„La nivelul Ministerului Energiei avem două scheme de suport pentru marii consumatori, consumatorii energointensivi şi consumatorii care au un consum signifiant de energie electrică – și aici m-aş referi la schema de exceptare la plata certificatelor verzi, o schemă care este în vigoare din anul 2014, o schemă care conduce până în anul 2030. Prin această schemă, sunt peste 100 de companii beneficiare și prin această formă sunt exceptate de un procent de plată a certificatelor verzi în facturile pe care le emit furnizorii între 60% și 85%”, a spus oficialul, precizând că această măsură și-a produs efectele și este în continuare aplicată în cadrul ministerului.

O a doua măsură a Ministerului Energiei este măsura de compensare a creșterii prețului certificatelor CO2, cu impact în prețul energiei la consumatorii energointensivi.

„Această schemă a fost instituită la finalul anului 2019 și este în vigoare. Au fost plătite sumele aferente anului 2019 și anului 2020 și vă pot spune că, la nivelul anului 2019, a fost plătită o sumă de aproape 400 de milioane de lei, iar la nivelul anului 2020, o sumă de 637 de milioane de lei, pentru un număr de aproximativ 34 de beneficiari, întreprinderi mari în diverse sectoare energointensive și care, datorită acestui ajutor, au reușit să își mențină competitivitatea și să facă față creșterii prețului energiei, în mare parte cauzată de creșterea prețului de tranzacționare a certificatelor de CO2”, a spus Dan Dragoș Drăgan.

Oficialul a precizat că pentru anul 2021, responsabilii vor definitiva, în cursul acestui an, prelungirea schemei la Bruxelles și urmează, după finalizarea procedurii interministeriale, să prezinte Guvernului un memorandum în acest sens. „Cred că săptămâna viitoare putem intra cu el. Deja de la Mediu avem avizul, de la Ministerul de Finanțe mai aveam câteva precizări pe care le-am încorporat în memorandum şi săptămâna viitoare vom veni cu el, ceea ce este important pentru consumatorii energointensivi, fiind în contact permanent cu asociațiile profesionale care îi reprezintă. Această schemă se dorește a fi prelungită până la nivelul anului 2030, pe baza ultimelor reglementări și directive europene, care au fost adoptate la sfârșitul anului trecut”, a spus secretarul de stat, ca răspuns la întrebarea premierului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de...
Mihai Găinușă rupe tăcerea despre actuala lui relație cu Oana Paraschiv, după Asia Express! Mai...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Analiștii spun care va fi efectul Trump asupra economiei românești: prețuri mai mari și inflație....
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Vremea 11 noiembrie - 9 decembrie 2024. Mai frig decât normalul perioadei, ploi, lapoviță și...
La mulți ani, Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela și Gabi! Mesaje și urări pentru cei care...
Amazon a început livrarea produselor cu drona! În cât timp își vor primi clienții coletele
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
Anunț neașteptat pentru mulți dintre șoferi: Registrul Auto Român NU returnează talonul auto reținut
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
Cea mai practică rețetă de cartofi. Se face în doi timpi și trei mișcări
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Felicitări de Mihail și Gavril: Urări, mesaje și imagini cu text pentru sărbătoriții zilei de...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Horoscop de weekend, 9 - 10 noiembrie 2024: Balanțele se confruntă cu schimbări în ceea...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Povestea singurului sat din România a cărui locuitori au pretins că se află pe linia...